Tweede Kamer wil toegang tot illegale goksites kunnen blokkeren

De nieuwe Wet op de kansspelen krijgt mogelijk een optie waarbij de overheid de toegang tot illegale goksites kan blokkeren. Met de herziening van deze wet wordt namelijk online gokken legaal in Nederland, maar daarvoor moeten de sites wel een Nederlandse licentie hebben.

De grote vraag is natuurlijk hoe je kunt voorkomen dat mensen toch gaan gokken op sites die illegaal zijn in Nederland? In het wetsvoorstel dat er nu ligt is een ip- en dns-blokkade opgenomen als één van de opties om dit mogelijk te maken. Door die blokkades kun je de site niet direct bereiken via de domeinnaam of het ip-adres, maar via een VPN-verbinding of het gebruik Tor is dit vrij makkelijk te omzeilen.

Als het wetsvoorstel uiteindelijk met deze mogelijkheid wordt goedgekeurd is het voor het eerst dat Nederland een wet krijgt waarin de mogelijkheid tot het het doorvoeren van een ip-blokkade wordt opgenomen. D66 vreest dat dit dan zeker niet de laatste wet zal zijn waarin dat gebeurt. Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor die partij, zegt tegen RTL Z:

Het werkt niet en schaadt het internet. We kunnen ons beter richten op het gedrag van gokkers beïnvloeden en hen informeren over te gevaren, dan op een technische manier de werking van het internet aanpassen. Met zo’n blokkade verziek je het telefoonboek van het internet, en dat moeten we niet willen.

D66 heeft daarom een amendement om dit onderdeel uit de wet te halen. Regeringspartijen PvdA en VVD denken hier serieus over na. Als zij het één zijn met D66 zullen de blokkades uit de wet worden geschrapt.