‘Google en Apple gaan komende weken de smart home-markt bestormen’

Het zijn spannende weken voor techliefhebbers, want Google I/O en Apple’s Worldwide Developers Conference staan weer voor de deur. De Amerikaanse giganten gaan daar vermoedelijk eindelijk hun visie op The Internet of Things laten zien, want Android en iOS moeten de spil in jouw smart home worden.

Google zou volgens The Information werken aan Brillo, een besturingssysteem voor producten die gebruikt kunnen worden in smart homes, gebaseerd op Android. De huidige Android-versies hebben minstens 512 MB aan werkgeheugen nodig om te kunnen functioneren, maar Brillo zou voldoende hebben aan 32 of 64 MB. Ideaal natuurlijk, want het maakt Brillo een stuk makkelijker te gebruiken in slimme verlichting, thermostaten of koelkasten.

Apple zou op zijn beurt werken aan een HomeKit-applicatie, die geïntroduceerd moet worden in iOS 9. Apple presenteerde zijn platform voor smart homes alweer bijna een jaar geleden, maar gaf er verder nog geen invulling aan. Daar gaat dus snel verandering in komen. HomeKit is te koppelen aan hetzelfde netwerk als je slimme verwarming, slot of waterkoker, zodat al je apparaten aan te sturen zijn met je iPhone, iPad of Apple Watch.

Google I/O start op 28 mei in San Francisco. Apple vertelt de wereld op 8 juni meer over zijn nieuwe plannen en producten en doet dat eveneens in San Francisco.