Google en Harvard voorspellen naschokken van aardbevingen met AI

Aardbeving, Google Harvard

Wetenschappers van Harvard en Google hebben een methode ontwikkeld, waarmee ze kunnen voorspellen waar de naschokken van een aardbeving plaats gaan vinden. Hier gebruiken ze een speciaal neuraal netwerk voor. Het onderzoek werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd.

Het netwerk werd getraind aan de hand van seismologische data uit de geschiedenis. Daarbij ging het om 131.000 combinaties van de aardbevingen en de naschokken. Aan de hand daarvan kan het systeem nu voorspellen waar de naschokken plaats gaan vinden. Volgens de onderzoekers voorspelde het systeem nu 30.000 combinaties accuraat.

Op dit moment worden naschokken nog voorspeld met de Coulomb-methode. Verschil is echter dat de kunstmatige intelligentie diverse aspecten van verschuivingen meeneemt in zijn berekeningen, terwijl de Coulomb-methode een meer eenzijdige aanpak heeft.

Niet klaar voor gebruik

Helaas ziet het systeem nu nog maar een oorzaak van een naschok als het zijn voorspellingen maakt, in plaats van de twee verschillende die er zijn. Als beide oorzaken voorkomen, wordt het patroon van de naschokken anders dan wanneer slechts een van de oorzaken aan de orde is. Daarom is het systeem nog niet klaar voor gebruik.