Google krijgt langer de tijd om te reageren op beschuldigingen van machtsmisbruik met Android

Google heeft opnieuw uitstel gekregen om te reageren op de aanklacht van de EU over het machtsmisbruik met Android. De internetgigant moet uiterlijk op 20 september haar reactie sturen, schrijft Reuters.

De EU heeft inmiddels drie aanklachten ingediend tegen de internetgigant. Met Android zou het bedrijf haar macht misbruiken, door telefoonfabrikanten een overeenkomst te laten ondertekenen. In die overeenkomst beloven ze alleen de Play Store als app-winkel te gebruiken en een aantal Google-apps standaard te installeren.

Via een andere aanklacht wordt het bedrijf ervan beschuldigd dat ze voorkomen dat websites advertenties tonen van Google’s concurrenten. Hierbij gaat het om de dienst AdSense for Search, waarmee de internetgigant advertenties toont bij zoekresultaten op websites van derden. Ook zouden resultaten van Google Shopping hoger in de lijst met resultaten van de zoekmachine komen dan die van concurrerende vergelijkingssites.

Eerder uitstel

Google moest eigenlijk al uiterlijk op 27 juli reageren op de aanklachten, die in april werden ingediend. Het bedrijf vroeg echter om meer tijd en dat kregen ze. De deadline werd naar 7 september verschoven. Nu is de deadline opnieuw uitgesteld, maar dit is wel de laatste keer.

De internetgigant heeft recentelijk een vergelijkbare aanklacht over Android verloren in Rusland. Daar klaagden concurrenten over de controle die Google heeft over het gebruik van haar mobiele platform. Toen kreeg de Amerikaanse onderneming een boete van ongeveer 6,7 miljoen dollar. In de Europese aanklacht riskeert het bedrijf een hogere boete, namelijk tien procent van de wereldwijde omzet. Dat komt neer op maximaal 7,4 miljard dollar.