Google richt zich al jaren op het onderwijs. Zo doet de Chromebook het vooral goed in deze sector, maar haar bredere pakket diensten onder de noemer Google for Education doet het ook prima. Maar ontwikkelingen in de technologie gaan snel, dus Google gaat mee. Dat doet het bedrijf met een aantal updates voor het nieuwe schooljaar.
Google for Education is vergelijkbaar met Google’s bundel met apps voor zakelijk gebruik. Hierin zit toegang tot Gmail, Docs, Sheets en Slides, maar ook het speciale Google Classroom. Hiermee blijven studenten en leraren in sync met elkaar. En Google Classroom krijgt dan ook een update.
Vanaf het nieuwe schooljaar is het voor ouders mogelijk om op de hoogte te blijven van waar hun kinderen aanwerken. Leraren kunnen zelf een dagelijkse of wekelijkse samenvatting maken van waar de klas aan werkt, die vervolgens automatisch naar de ouders verstuurd wordt. Leuk voor de ouders, want zo weten ze precies wat hun kind doet, maar voor de leerlingen zelf waarschijnlijk wat minder prettig. Die zitten immers steeds met de hete adem van leraren en nu ook nog hun ouders in hun nek.
De andere update kan zomaar het einde van het traditionele schoolbord betekenen – als die al niet dood was. In de mobiele app kun je nu namelijk aantekeningen maken in documenten, zowel als leerling als leraar. Als student schets je een wiskundeprobleem uit of maak je plaatjes bij opdrachten. Een leraar kan hier vervolgens doorheen gaan en alles nakijken. Ook is het als leraar mogelijk om bepaalde passages in opdrachten of boeken te highlighten.
Organiseren en VR
Google Classroom krijgt tot slot nog een aantal nieuwe features om het werk mee te organiseren. Zo kun je specifieke berichten een tag meegeven en vervolgens op die tags zoeken. Daarnaast kun je previews krijgen van documenten, PDF’s, afbeeldingen en video’s in de app.
Interessant is ook de mogelijkheid om Inbox te gaan gebruiken, in plaats van Gmail. Met Inbox wil Google de manier waarop we e-mail gebruiken helemaal veranderen. Zo kun je berichten nu als “Klaar” bestempelen, waardoor ze niet verwijderd worden, maar wel uit je directe zichtveld verdwijnen. Ook kun je e-mails snoozen, waardoor ze op een bepaald tijdstip of bepaalde locatie weer naar voren komen.
De laatste update van Google voor het onderwijs is de mogelijkheid om met de klas op een uitje te gaan in virtual reality. Google Expeditions, zoals dat wordt genoemd is sinds begin deze zomer voor iedereen beschikbaar. Nu heeft Google het aantal virtuele expedities verder uitgebreid. De app is voor iedereen met een Android-telefoon beschikbaar. Voor iOS komt de ondersteuning snel. Waarschijnlijk wil je er ook een Cardboard bij, om de ervaring helemaal af te maken.