Afbeeldingen worden binnenkort misschien een stuk kleiner qua bestandsgrootte – en daar is een bijzondere vondst voor te danken. Onderzoekers hebben namelijk een manier gevonden om afbeeldingen met een neuraal netwerk te comprimeren, waardoor ze minder data in beslag nemen. Klinkt dat je bekend in de oren? Dat kan best kloppen, want de jongens in HBO-serie Silicon Valley gebruiken op ongeveer dezelfde wijze zo’n netwerk.
Oké, Google heeft misschien niet de slimme compressietechnologie van Silicon Valley weten te bouwen, maar in zowel de echte wereld als in de serie, zien we hoe een neuraal netwerk wordt gebruikt om te comprimeren. Dat deden de onderzoekers van Google door maar liefst 6 miljoen foto’s in het neurale netwerk te laden, die allemaal in stukjes van 32 bij 32 pixels werden verdeeld. De foto’s werden gecomprimeerd, waarna Google aangaf welke delen van de plaat het slechtst kleiner waren gemaakt. Op die manier leerde de Google-computer hoe hij slimmer te werk kan gaan.
Google is er nog niet helemaal. Het idee staat uitgebreid beschreven in een onderzoekspaper, waarin nog de nodige mankementen voorbijkomen. Zo kan de computer niet zo goed foute compressiedelen herkennen als een mens, omdat mensen gevoeliger zijn voor visuele trucs. En dat staat de werking van het neurale netwerk soms nog in de weg.