Google gaat Europese Android-gebruikers vragen welke browser ze willen

Google

Google is van plan om Europese Android-gebruikers te gaan vragen welke browser ze graag willen gebruiken. Reden is dat het bedrijf vorig jaar een boete van 4,3 miljard euro kreeg wegens machtsmisbruik met het besturingssysteem, en nu wil voldoen aan alle eisen van de Europese Commissie.

Het is altijd al mogelijk geweest om diverse browsers en zoekmachines te gebruiken op Android, maar mogelijk wist niet iedereen dat. “Nu gaan we meer doen om er zeker van de te zijn dat een telefooneigenaar op de hoogte is van de brede selectie aan browsers en zoekmachines”, aldus de internetgigant in een blogbericht.

Daarbij wordt volgens het bedrijf zowel aan bestaande als nieuwe gebruikers gevraagd welke browser en zoek-apps ze willen gebruiken.

Verandering in licenties

Google kreeg vorig jaar een boete wegens machtsmisbruik met het besturingssysteem. Fabrikanten die Android gebruiken, waren verplicht om de zoekmachine van de internetgigant vooraf te installeren. Daardoor heeft deze een oneerlijk voordeel, stelde de Commissie toen.

Verder werden apps van de internetgigant als bundel aangeboden bij fabrikanten. Daardoor was het niet mogelijk om bijvoorbeeld alleen Chrome te installeren zonder ook Gmail en andere apps toe te voegen.

Google heeft nu aangekondigd dat ze het licentiemodel voor haar apps heeft aangepast. Daarbij zijn nieuwe, aparte licenties opgezet voor de Play Store, de Chrome-browser en Search. Daardoor is het voor telefoonfabrikanten mogelijk om andere apps te installeren naast die van de Android-ontwikkelaar.

Foto: Shutterstock.com