Google gaat in beroep tegen recordboete van 4,3 miljard euro van EU

Google Chrome smartphone

Google-moederbedrijf Alphabet is in beroep gegaan tegen de recordboete die het in juli van de Europese Unie kreeg wegens machtsmisbruik met Android. Dat meldt Reuters. Het kan echter nog een aantal jaar duren voor een rechter een beslissing maakt in de zaak.

De boete van 4,3 miljard euro werd uitgedeeld omdat Google misbruik zou maken van zijn machtspositie. Zo worden fabrikanten die Android gebruiken verplicht om de zoekmachine van de internetgigant vooraf te installeren. De zoekmachine krijgt daardoor een oneerlijk voordeel ten opzichte van andere zoekmachines.

Verder mogen fabrikanten geen aangepaste versies van Android die niet door Google zijn goedgekeurd op hun toestellen installeren. Apps van de internetgigant die vooraf geïnstalleerd zijn, worden alleen als bundel aangeboden. Daardoor is het niet mogelijk om alleen Chrome te installeren zonder bijvoorbeeld ook Gmail op de telefoon te plaatsen.

Argumentatie Google

Maar Google is het dus niet eens met de boete. “We hebben ons beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie nu ingediend bij de Algemene Rechtbank van de EU”, aldus het bedrijf. Dat is de op één na hoogste rechtbank in de EU. Het bedrijf stelt onder meer dat Android juist meer keuze voor consumenten heeft gemaakt, niet minder.