Google gaat verbeterde versie van vliegende windturbines testen

Google heeft aangekondigd dat het in april gaat starten met het testen van een verbeterde versie van zijn vliegende windturbines. Google X, de experimentele onderzoekstak van Google, wil via de vliegende windturbines stroom opwekken.

Het project werd in 2013 gestart, nadat Google het energiebedrijf Makani Power wist over te nemen. Uit de overname volgde een vliegende windturbine van 8,5 meter, waarna de windturbine de lucht werd ingelaten om stroom op te wekken. Op basis van deze test en mede dankzij het overnemen van Titan Aerospace wist Google X de technologie verder te ontwikkelen.

De verbeterde versie van de vliegende windturbine is ruim 25 meter groot en bevat acht propellers om windenergie op te wekken, zo meldt The Verge. Om de energie vervolgens naar aarde te verzenden, heeft het bedrijf een 450 meter lange geleidingskabel gemonteerd. Hierdoor kan de turbine maximaal op een hoogte van 450 meter zweven en wordt de stroom realtime doorgestuurd naar de aarde. De vliegende turbine zal kleine rondjes rondom de kabel vliegen, waarbij het zoveel mogelijk windenergie probeert op te wekken. De opgewekte energie wordt vervolgens toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk.

De vliegende windturbines zouden meer windenergie moeten kunnen opwekken dan de huidige windmolens. Doordat de turbine op een hoogte van 450 meter vliegt, wordt de turbine blootgesteld aan veel hogere windsnelheden. Hierdoor is het mogelijk om meer stroom op te wekken binnen korte tijd.