Google komt met slimme chatapp Allo

Google doet een nieuwe poging om de markt van chatapps te betreden. Na de mislukking van Google Hangouts, probeert Google het nu met een chatapp die vol zit met slimmigheden: Allo. Zo wordt de nieuwe Google Assistent onderdeel van de app, zodat je tijdens een gesprek informatie op kunt zoeken of zelfs acties kunt uitvoeren, zoals het reserveren van kaartjes voor een film of een tafel in een restaurant.

Een andere belangrijke functie die onderdeel wordt van de app is Smart Reply. Op basis van analyse van de tekst en de context van een gesprek, doet het een aantal antwoordsuggesties die je kunt versturen zonder ook maar een letter te typen. De functie zagen we voor het eerst in de mailapp Inbox. Smart Reply werkt niet alleen met tekst. Dankzij Google’s algoritmes die kunnen herkennen wat er op foto’s staat, werkt het ook met foto’s.

En er zitten nog veel meer slimmigheden in de app. Zo kun je bijvoorbeeld vragen hoe ‘jouw team’ er voorstaat in een sportcompetitie. Doordat Google weet van welk team je fan bent, geeft het direct de tussenstand. Ook kun je bijvoorbeeld YouTube-video’s afspelen zonder de app te verlaten. De bedoeling is dat externe ontwikkelaars allerlei extra functies kunnen bouwen die worden geïntegreerd in de app. Zelfs simpele games zijn mogelijk. Hoe dat precies werkt, wordt tijdens Google I/O verder uitgelegd aan ontwikkelaars.

Over de beschikbaarheid van de slimme functies in het Nederlands is niets bekend. Smart Reply werkt bij Inbox op dit moment enkel in het Engels, dus de kans dat het direct in Nederland gaat werken is klein.

Allo heeft ook een aantal speciale privacyfuncties. De chats zij voorzien van encryptie, maar niet end-to-end, omdat Google dan geen analyses kan doen op de inhoud om alle slimme functies mogelijk te maken. Daarom is er een speciale optie voor incognitochats die volledig versleuteld zijn en verdwijnen zodra je de chat afsluit.

Videobellen met Duo

Naast Allo komt Google met een losse videobel-app die Hangouts gaat vervangen: Duo. De app moet sneller en stabieler zijn en moet beter werken bij slechte verbindingen dan zijn voorganger. Een handige functie is dat diegene die gebeld wordt al meteen video te zien krijgt van diegene die belt, voordat hij/zij opneemt.

Beide apps komen deze zomer uit voor Android en iPhone/iPad.