Google krijgt in Frankrijk boete van 50 miljoen euro wegens schending AVG

Google Chrome

De Franse datawaakhond CNIL heeft aangekondigd Google een boete van 50 miljoen euro te geven, wegens het schenden van de Europese privacywetgeving AVG. Dat meldt The Local. De internetgigant is niet transparant genoeg over zijn beleid over het verzamelen van gebruikersdata, stelt CNIL.

Volgens CNIL maakt Google het te moeilijk voor gebruikers om te begrijpen hoe hun persoonlijke informatie gebruikt wordt, zeker als het om gerichte advertenties gaat. Dat geldt ook voor het managen van je voorkeuren over het gebruik van je informatie.

De waakhond stelt onder meer dat de details over hoelang je data bewaard wordt en waar het voor gebruikt wordt over meerdere pagina’s verspreid is. Daarnaast moet je door meerdere pagina’s als “Meer Opties” klikken om je voorkeuren aan te passen. Verder zijn de keuzes om Google’s voorwaarden vaak standaard al aangevinkt.

De hoogte van de boete reflecteert volgens CNIL de ernst van de problemen en de dominante marktpositie in Frankrijk via Android. “Iedere dag maken duizenden Franse gebruikers een Google-account aan op hun smartphones. Als gevolg daarvan heeft het een speciale verantwoordelijkheid als het gaat om het respecteren van hun verplichtingen.”

Reactie

“Mensen verwachten hoge standaarden op het gebied van transparantie en controle van ons. We willen die verwachtingen graag waarmaken en voldoen aan de eisen van de AVG”, aldus een woordvoerder van de internetgigant. “We onderzoeken de beslissing nu om onze volgende stappen te bepalen.”

Foto: Shutterstock.com