‘Google maakt zich nog steeds schuldig aan machtsmisbruik met Google Shopping’

Google

Hoewel Google zijn systeem heeft aangepast, zeggen concurrenten dat het bedrijf hen nog steeds in de weg zit bij resultaten voor online winkelen. Dat meldt The Wall Street Journal. Google kreeg vorig jaar een boete van 2,4 miljard euro van de Europese Commissie vanwege machtsmisbruik met Google Shopping.

Google werd er van beschuldigd resultaten van zijn eigen prijsvergelijker bovenaan Google Shopping te zetten. Concurrenten kwamen lager op de lijst. De Commissie stelde dat dat een vorm van machtsmisbruik was. Sindsdien is het systeem aangepast. Nu worden concurrenten gelijk behandeld door ze te laten bieden op de hoogste positie, stelt de internetgigant. Die plek was eerder gereserveerd voor de vergelijker van het bedrijf zelf.

Weinig veranderingen

Tegenover The Wall Street Journal stellen concurrenten echter dat er weinig is veranderd. Het systeem zou in sommige gevallen zelfs verslechterd zijn. Volgens de concurrenten komen ze ook na de ingreep van Google nauwelijks op de eerste pagina van de zoekresultaten terecht.

Bovendien is het zo duur om tegen Google op te bieden, dat het lastig is om dan zelf nog wat te verdienen. Onder meer Kelkoo en Compare vragen toezichthouders nu om met een nieuwe oplossing te komen.