Google maakt de losse TomTom nu echt overbodig: Google Maps kan nu ook offline zoeken en navigeren

Google Maps

Het klinkt als een heel klein dingetje, maar als je wat langer over nadenkt is het eigenlijk best een grote stap. Google maakt offline zoeken en navigeren in Google Maps mogelijk. Erg handig als je op vakantie bent en geen dure MB’s wilt gebruiken of als je in de middle of nowhere bent verdwaald waar je geen verbinding hebt.

Om de functie te gebruiken moet je een specifiek gebied toevoegen aan de “offline kaarten”, waarna het via wifi wordt gedownload, legt Google uit:

Waar je eerst al de een gedeelte van de kaart offline kon bekijken, kun je nu stap-voor-stap navigatie gebruiken, zoeken naar specifieke bestemmingen en handige informatie over locaties vinden, zoals openingstijden, contactinformatie en beoordelingen.

Google Maps Offline

Google kondigde de functionaliteit afgelopen voorjaar al aan op Google I/O, maar was niet direct beschikbaar. Vandaag lanceert Google de functie voor Android-gebruikers. iPhone-bezitters krijgen de offline mogelijkheden later tot hun beschikking. Daarnaast heeft Google plannen om het online informatie-aanbod nog verder uit te breiden in de toekomst.

Met deze stap maakt Google losse navigatie-apparatuur of apps zoals die van TomTom, ook in het buitenland, overbodig. Deze markt was al grotendeels ingestort door de opkomst van gratis navigatie-apps van onder meer Google en Apple en de ingebouwde navigatiesystemen in auto’s.