Google Maps Routeplanner: Een onmisbare app voor op vakantie

Google Maps

Ga je binnenkort op vakantie? Dan is een goed navigatiesysteem of de Google Maps routeplanner app onmisbaar. Want hoe kom je anders met je caravan op de juiste plek, duizenden kilometers van je eigen stekkie? Een apart navigatiesysteem heb je eigenlijk niet meer nodig, want met Google Maps heb je altijd de meest actuele verkeerssituatie bij de hand direct op je mobiel. Zo hielp Google Maps ons eerder al een enorme file bij de Gotthard tunnel vermijden. Maak je je zorgen over hoge roamingkosten? Ook dat hoeft niet, Google Maps is tegenwoordig namelijk ook offline te gebruiken.

banner-boven-2-liveforward

De navigatiefunctie in Google Maps is voor veel automobilisten inmiddels onmisbaar geworden. Naast auto-, fiets- en wandelroutes bevat de app ook een optie voor het openbaar vervoer – die niet wordt beperkt tot het land van de appmaker, zoals meestal wel het geval is. Zo plant de app automatisch een busreis in Italië of een treinrit door Noorwegen, als je van plek naar plek in deze landen wil gaan. Daarbij combineert Google zelfs internationale ov-informatie, zodat je makkelijk een rit van bijvoorbeeld Amsterdam naar Barcelona uitstippelt.

Download Google Maps Routeplanner voor offline gebruik

Vroeger was het online karakter van Google Maps een groot bezwaar – niemand zit er immers op te wachten om vele MB’s aan kaartinformatie met roaming te verstoken. Sinds eind 2015 is dat gelukkig geen probleem meer, omdat je bepaalde locaties offline in de app kunt opslaan. Dit doe je door een plek op te zoek, de informatiekaart onderin de app omhoog te vegen en te tikken op de knop ‘Downloaden’. Google Maps zal aangeven hoeveel MB de kaart in beslag zal nemen, waarna je zelf kunt aangeven of je hiermee wil doorgaan.

Op de offline kaart kun je altijd zien waar je bent, maar je kunt ook zoeken naar adressen en locaties. Zelfs het opzoeken van een route met de auto binnen het offline gebied is mogelijk zonder verbinding te maken met internet.

Google Maps vakantie

Daarnaast is Google Maps een vrij handige app om leuke tentjes mee te vinden. Zoek naar ‘Restaurant’ en je ziet alle horecalocaties bij jou in de buurt op de kaart omhoog springen, met daarbij achtergelaten recensies van eerdere bezoekers. Je kunt ook meteen checken tot hoe laat iets open is en zien wanneer het er doorgaans druk of rustig is. Het is misschien geen Yelp of Foursquare, maar Google biedt zo een prima overzicht van waar je tijdens de vakantie wellicht bijvoorbeeld een broodje kunt eten.

Bewaar je favoriete locaties

google-maps-favorites-offline-london

Wat nog handiger is, is om je voor vertrek goed voor te bereiden op de plekken waar je allemaal naar toe wilt. Dat doe je door deze locaties van tevoren op te zoeken in Google Maps en dan op de ‘favoriet’ optie te klikken in de app. Je ziet dan allemaal sterretjes verschijnen op de kaart van plekken die jij hebt opgeslagen. Handig als je in één oogopslag wilt zien waar de belangrijkste toeristische highlights zijn, maar ook voor al die leuke restaurants of terrasjes die je in blogs, reisboeken of tijdschriften hebt zien staan.

Google Maps is beschikbaar voor Android en iOS.