Weer een rechtszaak tegen Fitbit, ditmaal over de slaaptracker

Fitbit moet voor de rechter verschijnen, omdat het bedrijf er van wordt beschuldigd dat zijn slaaptrackers niet zo goed werken als dat het zegt. De rechtszaak werd eind 2015 al ingediend en nu heeft een federale rechter gezegd dat hij ook door mag gaan, meldt Ars Technica.

Volgens de beschuldigingen heeft het bedrijf onterecht gezegd dat hun Flex kan bijhouden hoeveel uur je slaapt, wanneer je wakker werd en hoe goed je sliep. Deze technologie zou niet goed werken. Om die reden wordt het bedrijf aangeklaagd voor onder meer valse advertenties en oneerlijke handelspraktijken.

De rechtszaak werd vorig jaar aangespannen en citeert een onderzoek uit 2012 uit het tijdschrift Sleep Health, waarmee de eisers willen bewijzen dat het bedrijf je slaapgedrag niet goed genoeg bijhoudt. Fitbit zelf zegt dat de beschuldigingen gebaseerd zijn op slecht onderzoek door de aanklagers. Maar volgens de rechter moet het bedrijf met een andere verdediging komen.

“De partijen hebben duidelijk verschillende meningen over de techniek die slaap moet monitoren en wat wel en niet werkt. Maar die problemen zijn niet genoeg om deze rechtszaak weg te wuiven”, schrijft de rechter. “Zelfs als onderzoeken van het bedrijf zelf laten zien dat hun techniek wel werkt,  gaan de beschuldigingen van de eisers over wat Fitbit op de verpakkingen van product laten zien. Het wordt niet van consumenten verwacht om onderzoek te doen buiten de misleidende representatie op de verpakking.”

Het is niet de eerste rechtszaak tegenover Fitbit. Eerder werd het bedrijf al aangeklaagd om de harslagmeter niet goed zou werken. Investeerders klaagden het bedrijf in februari aan als gevolg van die zaak. Jawbone is ook al tijden met het bedrijf in een rechtszaak verwikkeld, omdat Fitbit bedrijfsinformatie gestolen zou hebben.

In de nieuwe rechtszaak over de slaaptracker heeft Fitbit tot 29 juli om op de beslissing te reageren.