Google moet 1 miljard euro betalen aan Frankrijk wegens fiscale fraude

Google Chrome

Google heeft opnieuw een boete gekregen. Deze keer komt de boete uit Frankrijk en is het gerelateerd aan fiscale fraude. De internetgigant moet maar liefst bijna een miljard euro betalen, schrijft Reuters.

Frankrijk begon vier jaar geleden met een onderzoek naar het bedrijf wegens fiscale fraude. Onderzoekers wilden vaststellen of Google zijn belasting wel had betaald. Dit had het bedrijf niet gedaan, door bepaalde delen van zijn activiteiten in het land niet te declareren.

Frankrijk en Google gingen daarop om de tafel en zijn tot een schikking gekomen. Volgens die schikking betaalt het bedrijf 500 miljoen euro aan boete en 465 miljoen euro aan extra belasting. Dit is overigens minder dan de 1,6 miljard euro die het ministerie van Financiën van Google eiste.

Verwarrende situatie

De situatie van tech-giganten in Europa is op het gebied van belasting best ingewikkeld. Bedrijven als Google – onderdeel van Alphabet – hebben hun hoofdkwartier in het Ierse Dublin. Dat is ook waar vrijwel alle verkopen gemeld worden. Dankzij regels over internationale belastingen, hoeven de bedrijven in andere landen weinig af te dragen.

Dit alles kan echter alleen als de werknemers in Dublin alle verkoopcontracten afronden. Wordt zo’n contract dus in Frankrijk afgerond, dan moet daar belasting betaald worden. Logischerwijs zijn daar wat onenigheden over geweest. Maar met de schikking zijn alle discussies met Google over dit onderwerp nu afgerond.

Volgens minister Gerald Darmanin van Financiën zet de schikking ook een wettelijk precedent neer voor andere bedrijven. Er wordt dan ook overlegd met andere organisaties, zowel grote als kleine. Welke bedrijven dat zijn, is niet bekend.

Foto: Shutterstock.com