‘Google nam wraak op organisatoren protest tegen seksueel wangedrag’

Google

Twee activisten in dienst bij Google claimen dat de internetgigant ‘wraak’ op hen heeft genomen, omdat ze hielpen bij het organiseren van de walkout in november vorig jaar. Dat schrijft Wired. Bij de walkout van vorig jaar verlieten duizenden werknemers wereldwijd hun kantoor, in protest tegen de omgang met seksueel misbruik bij het bedrijf.

De twee werknemers zijn Meredith Whittaker, die Open Research leidt, en Claire Stapleton, die al twaalf jaar werkzaam is bij Google. De twee vrouwen vertelden over hun problemen in e-mails, die Wired in handen heeft. Ze zeggen vrijdag een meeting te plannen voor andere om geclaimde wraakincidenten te bespreken.

Wraak

Whittaker vertelt in haar e-mail dat Google haar carrière heeft gehinderd. Het bedrijf hief op 4 april zijn AI-ethiekraad op, waarna Whittaker naar eigen zeggen te horen kreeg dat haar rol “ingrijpend veranderd” zou worden. Wilde ze bij het bedrijf blijven, dan moest ze haar werk rondom ethiek bij kunstmatige intelligentie en haar rol bij het AI Now Institute opgeven.

Stapleton vertelt in haar eigen e-mail dat ze twee maanden na het protest te horen kreeg dat ze gedegradeerd zou worden van haar rol als marketing manager bij YouTube, en de helft van haar rapporten zou verliezen. Nadat ze dit bij HR meldde, kreeg ze naar eigen zeggen met nog meer problemen te maken.

“Mijn manager begon me te negeren, mijn werk werd aan anderen gegeven en er werd me verteld om met medisch verlof te gaan, ook al ben ik niet ziek”, aldus de werknemer. Stapleton besloot een advocaat in de arm te nemen, waarop het bedrijf een onderzoek begon en haar degradatie terug leek te draaien. Volgens Stapleton blijft haar werkomgeving echter vijandelijk.

Reactie Google

Een woordvoerder van Google heeft tegenover Wired gereageerd op de claims van de twee vrouwen. De woordvoerder stelt dat het bedrijf wraak op de werkvloer verbiedt, en “alle beschuldigingen onderzoekt”.

“Werknemers en teams krijgen regelmatig nieuwe opdrachten of worden gereorganiseerd, om te veranderende zakelijke eisen bij te benen. Hier is geen wraak geweest.”

Foto: Shutterstock.com