‘Google niet duidelijk over uitschakelen verzamelen locatiegegevens’

Google Chrome smartphone

Wil je niet dat Google je locatiegegevens verzamelt? Dan zul je meer moeten doen dan alleen de locatiegeschiedenis uitschakelen, blijkt uit onderzoek van AP. Ook al schakel je die functie namelijk uit, dan nog wordt er informatie over je locatie verzameld.

Locatiegeschiedenis is een functie waarmee de internetgigant bijhoudt welke plekken jij bezoekt met je Google-account. Dat account is bijvoorbeeld aan je telefoon gekoppeld. Maar de functie web- en appactiviteit verzamelt ook informatie over je locatie, zelfs als je locatiegeschiedenis hebt uitgeschakeld.

Hoewel Google zelf helder zegt te zijn in het onderscheid tussen de twee functies, is computerwetenschapper Jonathan Mayer van de Princeton University het er niet mee eens. “Als je gebruikers in staat stelt om de locatiegeschiedenis uit te schakelen, dan zouden alle plaatsen waar de locatiegeschiedenis bewaard wordt, uitgeschakeld moeten zijn.”

Locatiegegevens verzamelen uitschakelen

Je kunt overigens wel voorkomen dat de internetgigant je locatiegegevens verzamelt. Je locatiegeschiedenis beheer je in de Tijdlijn-pagina van Maps. Wil je de web- en appactiviteit ook uitschakelen, dan doe je dat via de pagina Activiteitsopties in de privacyinstellingen van Google.

De locatiegegevens worden overigens niet alleen voor gepersonaliseerde diensten als weerinformatie gebruikt, maar ook voor advertentiedoeleinden.