‘Hackers kunnen inbreken op ziekenhuismonitor en verkeerde informatie tonen’

Volgens onderzoekers van McAfee is het mogelijk om in te breken op patiëntmonitoren in ziekenhuizen. Hackers kunnen vervolgens verkeerde vitale functies aan arts en ander medisch personeel tonen.

De onderzoekers probeerden de aanval uit op een monitor die ze via eBay kochten. De monitor wordt gebruikt om de hartslag, het zuurstofniveau en de bloeddruk van de patiënt in de gaten te houden. Via een simpele aanval was het mogelijk om het systeem in te komen en andere informatie te tonen.

Gevaarlijk

Daardoor kan het lijken alsof een patiënt een hoge bloeddruk heeft, ook al is dat niet zo. Iemand kan daardoor medicatie krijgen terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Dat kan, afhankelijk van de vermeende ziekte, gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Verder kan iemand langer dan noodzakelijk in het ziekenhuis worden gehouden.

McAfee stelt dat een aanvaller wel op hetzelfde netwerk moet zitten om de monitoren te hacken. Of de aanvalsmethode al eens in de praktijk is toegepast, is onduidelijk. Er zijn nog geen plannen aangekondigd door de makers van de apparatuur om het lek te verhelpen.