Google laat opnieuw zien dat kunstmatige intelligentie diverse praktische doeleinden heeft. Waar het eerder al een systeem maakte dat kon uitzoeken wat er op een foto staat, kan de internetgigant nu hetzelfde doen met video’s. Dit schrijft het bedrijf op haar blog.
Met Google Cloud Next ’17 komen er diverse nieuwe producten, onderzoeken en onderwijsprogramma’s bij om kunstmatige intelligentie in de vorm van diensten beschikbaar te maken voor ontwikkelaars. Eén van de producten is Cloud Video Intelligence API, die nu in private bèta getest wordt.
Toepassingen
Met deze dienst is het mogelijk om binnen video’s te zoeken naar bijvoorbeeld honden en mensen of activiteiten als zwemmen of vliegen. Ontwikkelaars kunnen video’s naar de dienst toesturen en vervolgens informatie terug krijgen of wat er eigenlijk te zien is in de video. Vervolgens kunnen zij op basis daarvan applicaties ontwikkelen.
Het kan om twee manieren worden gebruikt. Als je al weet dat iets in een video zit, kun je opzoeken wanneer het in beeld komt. Daarnaast kun je ook alle beelden in je cloud van bijvoorbeeld een tijger naar voren halen door er op te zoeken. Precies hetgeen wat ook al even met Google Foto’s kan; waardoor je geen specifieke tags meer toe hoeft te voegen aan je persoonlijke foto’s. Google weet zelf wat er op staat en dat is voldoende.
Ook als je op Google zelf zoekt naar afbeeldingen wordt dit systeem gebruikt. Stel je eens voor dat deze nieuwe technologie wordt ingebouwd in YouTube!
Cloud Vision
Google heeft nog meer updates aangekondigd voor zijn clouddiensten, bijvoorbeeld een update voor de dienst Cloud Vision. Hiermee kon je al zoeken naar specifieke onderdelen in afbeeldingen, en extra informatie er aan toevoegen. Zo is het bij sommige partijen mogelijk om met je smartphone een foto te maken van een huis dat je interessant vindt, waarop je direct informatie krijgt over het bouwwerk.
Er komt echter een feature bij. Je kunt als ontwikkelaar vanaf nu ook tekst uit scans van documenten halen, bijvoorbeeld rechtbankdocumenten en contracten. Dat biedt weer interessante nieuwe mogelijkheden!