Google neemt deel van HTC over voor 1,1 miljard dollar

Google neemt een deel van het personeel van smartphonemaker HTC over voor 1,1 miljard dollar. Dat hebben beide bedrijven afgelopen nacht bekendgemaakt. Een deel van het overgaande personeel werkte al aan Google’s vorig jaar gepresenteerde smartphone, de Pixel.

HTC blijft een onafhankelijk bedrijf dat smartphones maakt en zicht focust op andere technologie. Het bedrijf blijft werken aan virtual reality met zijn Vive-afdeling. Een maand geleden ging het gerucht dat het Taiwanese bedrijf zijn VR-afdeling wilde verkopen en daarvoor in gesprek was met Google.

Naast het personeel blijft Google met de deal ook toegang houden tot het intellectueel eigendom van HTC, waar het bedrijf voor zijn Pixel-smartphones gebruik van maakt. Vermoedelijk presenteert Google op 4 oktober de opvolger van de originele Pixel. HTC zegt volgend jaar met een nieuw vlaggenschip te komen.

Aankondiging

Gisteren kondigde HTC plots aan dat het bedrijf zijn aandelenhandel tijdelijk stillegde. Daarna werd al snel vermoed dat Google een deel van HTC zou overnemen, wat dus een deel van het personeel blijkt te zijn. Om hoeveel mensen het gaat, hebben de bedrijven in hun aankondiging niet bekendgemaakt.

Financieel directeur van HTC, Peter Shen, zegt tegen FocusTaiwan dat het gaat om 2.000 medewerkers die voornamelijk werkten aan de Pixel-smartphone. HTC blijft een ander team, dat ook ongeveer 2.000 medewerkers telt, houden voor de ontwikkeling van zijn eigen smartphones.

Beide bedrijven verwachten de deal begin volgend jaar rond te hebben.