Google presenteert Project Stream: stream games in Chrome

Google Chrome smartphone

Google heeft een nieuw project aangekondigd: Project Stream. Het gaat om een “technische test” van een dienst, waarmee je videogames kunt streamen. Het eerste spel dat je kunt streamen via de Chrome-browser op je desktop is Assassin’s Creed Odyssey van Ubisoft, meldt Ars Technica.

Een “beperkt aantal deelnemers” kunnen de game vanaf 5 oktober gratis proberen te streamen. Hier wordt wel een 25 Mbps internetverbinding voor aanbevolen. Ook moet je accounts hebben bij Google en Ubisoft. Besturing van het spel gaat via een toetsenbord en muis of via een gamecontroller. De controllers kunnen een recente Xbox- of PlayStation-controller zijn.

Om je aan te melden voor de eerste test, moet je 17 jaar of ouder zijn en in de Verenigde Staten wonen. Helaas is de dienst dus nog niet beschikbaar in Nederland.

Vertraging

Het grootste probleem met dit soort diensten in latency. Speel je een spel op 60 fps, dan hebben de diensten slechts 16 milliseconden om een druk op de knop via het internet te ontvangen, een nieuw live videoframe te renderen en het weer naar jou te sturen. Alleen dan krijg je geen latency. Lukt dat dus niet, dan kan gamen snel frustrerend worden.

Project Stream is echter nog geen volledige commerciële game-dienst van Google, gezien het slechts om een “technische test” gaat.