Google reorganiseert en heeft een nieuwe CEO, maar waarom?

De aankondiging kwam als een donderslag bij heldere hemel: Google maakt per direct onderdeel uit van Alphabet, een nieuw moederbedrijf voor alle bedrijven van Sergey Brin en Larry Page. De oprichters van de zoekgigant vonden het klaarblijkelijk tijd om de boel eens flink op te schudden, maar waarom?

De officiële lezing is als volgt: de reorganisatie was niet zozeer noodzakelijk, maar Brin en Page wilden het werk van Google graag overzichtelijker maken. Alphabet is dan ook een verzamelijk van bestaande bedrijven, met Google als grootste onderdeel. De producten die minder te maken hebben met de internettak worden losgekoppeld. Page noemt Life Sciences als een van de belangrijkste voorbeelden. Elke tak krijgt nu zijn eigen CEO en management, zodat hier stuk voor stuk specialisten voor kunnen worden ingehuurd.

De kans is klein dat je hier in de praktijk iets van gaat merken, want je kunt Google nog steeds gebruiken om het internet door te spitten en ook je Android-telefoon ging vanochtend hoogstwaarschijnlijk gewoon aan. Er lijkt achter de schermen dan ook meer aan de hand. Sterker nog: het zou Google er vooral om te doen zijn geweest om Sundar Pichai binnenboord te houden. Hij is de nieuwe CEO van het enigszins afgeslankte Google, maar zou onlangs bijna de overstap hebben gemaakt naar een ander bedrijf.

Niemand minder dan Twitter-oprichter Jack Dorsey jaagde namelijk op Pichai, zo melden bronnen van Business Insider. Pichai had al behoorlijk veel te vertellen binnen Google, maar moest Brin en Page nog altijd voor zich dulden. Twitter wilde hem eindelijk écht de leiding geven over een groot, Amerikaans bedrijf, maar viste (net als drie jaar eerder, toen ook al pogingen werden ondernomen om Pichai binnen te halen) door Pichai’s benoeming tot CEO van Google achter het net.