‘Facebook bepaalt voortaan deels of je een lening krijgt’

Facebook heeft een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen met privacygevoelige informatie. Het bedrijf heeft namelijk patent op een techniek die het mogelijk maakt om jouw vrienden te laten screenen door instanties die overwegen jou geld te lenen.

We weten allemaa dat banken zoveel mogelijk over je willen weten als je ze vraagt geld uit te lenen voor de aanschaf van een auto, een nieuwe keuken of een nieuwe woning. Facebook speelt daar handig op in door financiële instanties te laten checken of je vrienden wel netjes hun rekeningen betalen. Bestaat je vriendengroep dus uit notoire wanbetalers, dan bestaat de kans dat je aanvraag voor een lening wordt afgekeurd. Het klinkt vergezocht, maar mocht je het niet geloven, dan overtuigt de omschrijving van het patent je mogelijk alsnog: When an individual applies for a loan, the lender examines the credit ratings of members of the individual’s social network who are connected to the individual through authorized nodes. If the average credit rating of these members is at least a minimum credit score, the lender continues to process the loan application. Otherwise, the loan application is rejected. 

De Amerikaanse privacywaakhond EPIC stelt nu al dat de plannen van Facebook in staat zijn met de wet. “Het lijkt erop dat een dergelijk systeem niet legaal is. Kredietverleners lijken op dit moment te denken dat het noodzakelijk is om ontzettend veel privégegevens boven tafel te halen als iemand geld wil lenen. Dat is in onze ogen een zeer kwalijke zaak, dus we zullen zeker in de gaten houden wat Facebook van plan is.”