Google splitst Chrome en Search op Android op in de Europese Unie

Android. Android Q

Sinds de lancering van Android is Google Search een belangrijk component geweest van het besturingssysteem. In de afgelopen jaren is ook de browser Chrome steeds belangrijker geworden. Maar alledrie de producten zijn nu verstrengeld, waar de Europese Unie (EU) niet blij mee is. Daarom haalt Google ze nu uit elkaar, meldt Android Police.

Google kreeg in juli een boete van 4,3 miljard euro van de EU wegens machtsmisbruik met Android. Het bedrijf liet fabrikanten bijvoorbeeld geen telefoons verkopen met niet goedgekeurde versies van Android, betaalde fabrikanten om alleen Search te installeren en eiste dat fabrikanten Search en Chrome op de apparaten zetten.

De internetgigant heeft besloten om in beroep te gaan tegen de boete. Maar om te voorkomen dat er meer boetes komen tijdens die rechtszaak, voldoet het nu aan de nieuwe regels. Daarom wijzigt het nu diverse delen van hoe de licenties van Android in de EU werken.

Nieuwe regels

Allereerst wordt het nu toegestaan voor fabrikanten om smartphones en tablets te maken met een eigen versie van Android, terwijl ze ook normale apparaten verkopen met de Play Store geïnstalleerd. Op die manier kan Amazon bijvoorbeeld een telefoon verkopen met Android en de Play Store, terwijl ze ook tablets verkopen met hun eigen Fire OS.

Verder worden de licenties voor Android, de Search-app en Chrome uit elkaar gehaald. Dat betekent dat fabrikanten nu Android-telefoons kunnen verkopen in de EU, zonder dat die Search of Chrome bevatten. Daarnaast moet er nu betaald worden voor de licentie voor het basispakket met de Play Store en de andere apps van Google, zoals Gmail.

De nieuwe regels gaan op 29 oktober in voor alle nieuwe telefoons en tablets die in de EU worden gelanceerd.