Google stapt opnieuw in wearables met overname Fitbit

Google

Het ging al even niet goed met Fitbit. Het bedrijf had last van concurrentie van Xiaomi, Huawei, Apple en Samsung. Er waren dan ook geruchten dat het bedrijf een verkoop onderzocht. Dat gerucht blijkt nu waar te zijn. Google koopt de fabrikant van fitness trackers namelijk. Daar legde de internetgigant 2,1 miljard dollar voor neer.

Het is een flink opvallende stap. Google heeft namelijk wel een besturingssysteem (Wear OS) en apps voor smartwatches, maar had nog geen eigen wearables. Daar had het bedrijf ooit wel plannen voor, maar op het laatste moment werd dat project geschrapt.

Nu komen er dus alsnog wearables van Google op de markt, zo maakt het bedrijf bekend bij zijn overname van Fitbit. “Fitbit is een echte pionier geweest in de industrie en heeft interessante producten, ervaringen en een actieve gemeenschap aan gebruikers gemaakt”, aldus Rick Osterloh, Senior Vice President, Devices & Services.

“Door nauw samen te werken met Fitbit’s team van experts en door de beste kunstmatige intelligentie, software en hardware samen te brengen, kunnen we helpen innovatie in wearables aan te sporen en producten te bouwen waar nog meer mensen wereldwijd hun voordeel mee kunnen doen.”

Wat gebeurt er met mijn data?

Dat betekent dus dat Fitbit een onderdeel wordt van Google, op dezelfde afdeling als waar de Pixel-hardware gemaakt wordt. Niet alleen krijgt het de hardware en het intellectueel eigendom van Fitbit in handen, maar ook de informatie die het bedrijf al die tijd over zijn gebruikers verzameld heeft.

Op social media is daar al kritiek op gekomen, omdat mensen bang zijn dat die data misbruikt wordt. Google benadrukt in zijn aankondiging dat het gebruikers de controle geeft over hun gegevens en dat het bedrijf transparant gaat zijn over hoe data verzameld wordt en waarom. “We verkopen nooit persoonlijke informatie aan een ander.”

Ook zegt Google dat de gezondheids- en wellness-data niet voor advertenties gebruikt worden. Fitbit-gebruikers krijgen tot slot de optie om hun data te bekijken, verplaatsen of verwijderen.

Foto: Shutterstock.com