Google stelt voor hooggerechtshof dat verzamelen van data via wifi netwerken legaal is

Google heeft zich bij het Amerikaanse hooggerechtshof gemeld om de zaak rond het scannen van open wifi netwerken te heropenen. De Grote G richt zich op het terugdraaien van een eerdere uitspraak, waarin het bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor het illegaal opslaan van data die over zulke netwerken werd verspreid door hun Street View-auto’s.

In 2010 kwamen de datasnuffel-praktijken van Google voor het eerst aan het licht, toen in Duitsland ontdekt werd dat de auto’s van het bedrijf, gebruikt om Street View te vullen met beeld, ook open wifi netwerken afspeurde naar interessante data.

Al snel werden er door diverse Duitse autoriteiten vragen gesteld, waarop Google benadrukte dat het niet bewust andere data opsloeg dan die van de internetrouters. Kort daarop staakte het verzamelen door Google, maar bleek het gerechtshof in de VS intussen wakker. Zij stelde Google’s snuffelpraktijken direct illegaal onder de noemer ‘ongeautoriseerde onderschepping van electronische communicatie”.

In 2012 werd Google veroordeelt tot het betalen van een boete van $25.000 omdat het niet verder had willen ophelderen waarom de auto’s de data van open netwerken verzamelde en de daarvoor aangewezen federale onderzoekscommissie in hun werk werd gedwarsboomd door de zoekgigant.

Google stelt nog altijd dat open wifi netwerken vallen onder de wet voor ‘radio communicatie’ en dus vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld politie- of brandweercommunicatie of de AM/FM-bandbreedte. En dus is het Amerikaanse bedrijf nog altijd bezig aan te vechten dat hun verzamelwerk ‘illegaal’ was.

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft nog geen reactie gegeven op de claim van Google.