Trendwatcher, update je presentatie: Google stopt met ontwikkeling slimme contactlens

Het heeft bijna 5 jaar geduurd en ontelbare presentaties opgeleverd waarin de slimme contactlens van Google als hét voorbeeld van wearable technology werd gezien. Maar hoe groot de goodwill ook was: het plan om het glucoseniveau te meten in traanvocht van diabetes patiënten komt tot een halt.

Sinds de eerste berichten rond het innovatieve idee is er genoeg gebeurd. Google werd Alphabet en de slimme contactlens werd ondergebracht bij de nieuwe dochteronderneming Verily. Dat bedrijf kondigde afgelopen vrijdag in een blogpost aan dat de werkzaamheden aan het project stilgelegd zullen worden, omdat het duidelijk werd dat het heel lastig ging worden om accurate metingen van glucoseniveau’s te doen via tranen.

“We zagen bijvoorbeeld dat verstoringen van biomoleculen in het traanvocht zorgde voor uitdagingen als het gaat om het behalen van accurate metingen in de toch al beperkte aanwezigheid van glucose in tranen. Bovendien hebben onze klinische studies aangetoond dat het moeilijk is om de stabiele condities te bereiken die nodig zijn voor betrouwbare traan-glucosemetingen”, laat Verily’s CTO Brian Otis weten in de blogpost.

Ander opties slimme contactlens

Overigens is het niet zo dat Verily het onderzoek naar slimme contactlenzen volledig staakt. Naast het onderzoekstraject voor de glucose-metingen werkte het bedrijf ook aan een contactlens die automatisch kan scherpstellen. De zogenaamde ‘slimme autofocus lens’ voor mensen met last van verziendheid als gevolg van ouderdom is nog altijd in ontwikkeling. Daarnaast werkt het bedrijf aan een lens die operatief kan worden geplaatst op het oog om mensen te helpen met zien na een staaroperatie.

En hoewel Verily zijn onderzoek voor metingen via het oog heeft gestaakt, blijven andere bedrijven druk op zoek naar nieuwe opties om toch via het oog te kunnen meten. Zoals de Nederlandse startup Noviosense, die eind vorige maand de eerste resultaten van een (kleine) studie publiceerde en op basis van hun werk al complimenten van diverse collega’s uit het vak wisten te oogsten.

Waar Verily aan de handrem heeft getrokken, blijf Noviosense nog even gas geven: het volgende onderzoek met 24 Diabetes Type 1-patiënten is intussen in volle gang.