Google stopt stilletjes met app-winkel voor onderwijs

Google Play Education

Google introduceerde in 2013 een speciale app-winkel voor het onderwijs. In Play for Education konden studenten makkelijk de apps en digitale boeken voor hun studie vinden – of dat was tenminste het idee. Interesse voor het platform was kennelijk schaars, want Google heeft er nu stilletjes de stekker uitgetrokken. Op 14 maart stopt Google met de verkoop van educatielicenties voor het platform. Dat ontdekte CRN.

Studenten die eerder schoolboeken via het platform hebben gekocht hoeven zich geen zorgen te maken, want Google blijft huidige gebruikers ondersteunen totdat hun tablet niet langer wordt ondersteund. Leraren mogen Play for Education ook gewoon blijven gebruiken om bestaande titels naar studenten te sturen. Uitgevers hebben echter niet langer de mogelijkheid om nieuwe boeken in de studiewinkel te zetten, wat betekent dat hij op termijn niet langer relevant zal zijn. De boeken worden immers op termijn te oud.

Google Play for Education was in de VS, Engeland en Canada beschikbaar. In Nederland was de dienst nog niet beschikbaar. Door te stoppen met de schoolwinkel, lijkt Google zijn plannen voor de educatieve markt ook wat af te zwakken. De kans dat wij hier in Nederland ooit een vergelijkbaar platform krijgen is hierdoor nihiel.