Googelende extremisten worden doorgestuurd naar anti-radicaliseringssites

Kennelijk helpt zelfs Google in de strijd tegen IS. De zoekgigant is gestart met een pilot, waarbij bepaald zoekverkeer bewust een andere kant op wordt gezocht. Zoek je naar extremistische informatie op het internet? Dan krijg je in de zoekresultaten websites die helpen tegen radicalisering.

Op het moment test Google deze functie alleen nog in het Verenigd Koninkrijk, waar woorden gelinkt aan extremisme doorverwijzen naar websites die advies tegen radicalisering bieden.

Google’s Britse senior manager van communicatie vertelde aan The Guardian het volgende:

We moeten het slechte spul weg zien te krijgen, maar het is ook extreem belangrijk dat mensen goede informatie kunnen vinden. Dat mensen die zich geïsoleerd voelen online kunnen gaan om een hoopgevende community te vinden, in plaats van een haatdragende groep mensen.

Het initiatief komt niet zomaar. In het Verenigd Koninkrijk ligt Google onder vuur van de overheid, die zich afvraagt wat het internetbedrijf doet in de strijd tegen terrorisme. Door mogelijke extremisten de juiste kant op te sturen, zou Google daar nu iets aan kunnen bijdragen. Hoewel het bedrijf hiermee geen gegevens geeft aan de Britse overheid helpt Google wel om toekomstige potentiële IS-leden te voorkomen.