Eric Schmidt: ‘Startups gaan complete industrieën veranderen’

Ja hoor, daar is hij weer; Google’s topman Eric Schmidt. De bestuursvoorzitter liet vorige week nog menig individu schrikken door te stellen dat het internet zou ‘verdwijnen‘. Deze keer geeft hij zijn visie op de manier waarop startups hele industrieën gaan veranderen.

De komende tien jaar gaat er veel veranderen binnen gevestigde industrieën zo stelt Schmidt. Het zullen (tech)startups zijn die de ‘grote namen’ van de troon stoten door gebruik te maken van bestaande online tools. Dat heeft de topman van Google gezegd in gesprek met Sal Khan, oprichter van de Khan Academy.

Schmidt neemt graag Uber en Airbnb als voorbeeld. Deze twee startups wisten binnen de kortste keren een complete industrie op de kop te zetten. Beide bedrijven maakten daarbij gebruik van bestaande online tools.

Zo maakt Uber gebruik van Google Maps (Google investeert in Uber) en maakte Airbnb zelfs gebruik meerdere gratis online plattegrondsdiensten.

De bestuursvoorzitter van Google zegt hierover het volgende:

 Ik heb jarenlang de impact onderschat van het opnieuw gebruiken van bestaande online tools. We zijn nu op het punt dat gecombineerde innovatie en het mixen van verschillende (bestaande) dingen voor veel nieuwe toepassingen gaan zorgen. Toepassingen die door de mensen op handen zullen worden gedragen.

Volgens Schmidt zullen de meeste nieuwe bedrijven simpelweg gebruik maken van bestaande tools. Daarmee zullen de startups uitgroeien tot grote bedrijven.

Voormalig SVP van Google, Jonathan Rosenberg, was ook aanwezig tijdens het gesprek en gaf aan dat de deeleconomie nu echt op volle toeren begint te komen. “Iedereen kan nu in contact komen met mensen over de hele wereld”, aldus Rosenberg.

Het hele gesprek tussen Schmidt, Khan en Rosenberg is te zien in onderstaande video: