Verily, het zusterbedrijf van Google dat zich richt op de ontwikkeling van medische technologie, heeft een smartwatch getoond. Uiteraard is dit geen horloge dat bedoeld is om notificaties te ontvangen en een hardlooprondje te tracken. Het is een medisch hulpmiddel, dat patiënten met een chronische ziekte kan monitoren. Eén van de eersten die er mee gaat werken is het Radboudumc in Nijmegen. Die gaat de zogeheten Study Watch gebruiken voor een grootschalig onderzoek naar Parkinson.
In september vorig jaar werd al bekend dat Verily aan de Study Watch werkt. Nu heeft het bedrijf hem ook echt getoond aan de wereld. Als je horloge voor het eerst ziet, zou je niet zeggen dat hij een medisch doel dient. Hij ziet eruit als een simpele smartwatch, waarbij de makers vooral moeite hebben gedaan om hem qua ontwerp op een normaal horloge te laten lijken. Mij doet hij een beetje denken aan de Pebble Time Round.
Sensoren en beveiliging
Qua technologie zitten er sensoren die gebruikt kunnen worden om mensen met hart- en vaatziekten of ziektes als parkinson – zoals in Nijmegen gaat gebeuren – te monitoren. Hiervoor zitten er onder meer een hartslagmeter en hele precieze bewegingssensoren in het horloge. Daarnaast ligt de focus van Verily op gemak voor de patiënt en veilige opslag van de data.
Alle verzamelde data wordt lokaal op het horloge verwerkt en opgeslagen. Hierbij wordt de data op het apparaat versleuteld, zodat deze niet zomaar toegankelijk is als iemand het horloge in handen krijgt. Het horloge hoeft niet continu te worden gesynchroniseerd, maar hoeft maar eens in de paar weken worden uitgelezen. Op dat moment wordt de data via een beveiligde verbinding naar een clouddienst van Verily gestuurd.
De accu moet ongeveer een week meegaan zonder dat de patiënt zijn Study Watch hoeft op te laden. Het scherm van het horloge staat desondanks altijd aan, maar toont -in ieder geval op dit moment- enkel de tijd en eventuele instructies. De drager krijgt verder geen data te zien.
In de toekomst kan die veranderen, want het horloge is zo ontwikkeld dat de algoritmes en interface via software updates kunnen worden aangepast. Deze kunnen direct op het apparaat worden geïnstalleerd.