Gymeyes laat je je workout in de sportschool analyseren als een topsporter

Heb je wel eens het idee dat je je oefeningen in de sportschool helemaal verkeerd uitvoert? Dat had de 23-jarige ondernemer Mitchell Warmerdam ook. Hij ging op zoek naar een oplossing en vond die: video-analyse. Bij dertig sportscholen in Nederland wordt de komende weken Gymeyes gelanceerd, een app waarbij je je workouts kunt opnemen en analyseren.

In de deelnemende sportscholen hangen GoPro’s in diverse hoeken. Kom je binnen, dan open je de app en maak je verbinding met de camera’s via wifi. Je ziet vervolgens direct jezelf op je smartphone in de app. Vervolgens ga je lekker sporten en de camera’s nemen op wat je aan het doen bent. Ben je klaar, dan kun je door te swipen alle beelden uit verschillende hoeken terugkijken. Zo kun je zelf precies zien waar het fout ging.

Dat is leuk natuurlijk, maar hoe kom je er dan achter hoe je de oefeningen wel moet doen? “Mocht je hulp willen, dan kun je een berichtje sturen naar een trainer in de sportschool”, vertelt Warmerdam. “Die trainer krijgt dan een notificatie en kan je tips geven via de chat.”

Waarom video?

De keuze voor video was eenvoudig gemaakt. Warmerdam praatte namelijk met topsporters en ontdekte dat dit de beste manier is om je workout te verbeteren. In de topsport wordt dan ook al jaren gebruik gemaakt van dure videotechnologie om beter te worden. Maar voor een gewoon iemand als ik die af en toe eens naar de sportschool gaat, is dat natuurlijk onbetaalbaar. Gymeyes is daarentegen gratis voor alle gebruikers. Alleen sportscholen die zich willen aansluiten moeten een klein bedrag betalen.

Natuurlijk zitten er privacygewijs wel wat haken en ogen bij het filmen van je training. Toch zijn hier ook voorzorgsmaatregelen voor genomen, vertelt Warmerdam. “We voldoen aan alle privacyregels in Nederland. Daarnaast wordt er een melding gegeven met de vraag of er geen andere mensen in beeld staan als je de video’s wilt opslaan op je smartphone. Maar we kunnen niet voor de volle 100 procent uitsluiten dat een ander niet gefilmd wordt, maar hier lichten we sportscholen over in.” Bovendien: je kunt nu ook al filmen met je smartphone in een sportschool.

Gymeyes

Randstad

Voorlopig is Gymeyes beschikbaar in dertig sportscholen in Nederland, vooral in de Randstad. “Ik merkte dat de behoefte hier veel groter is.” De komende weken worden er op deze locaties camera’s geïnstalleerd. Door je aan te melden op de website van Gymeyes kun je een notificatie krijgen over wanneer ze live gaan in jouw sportschool.

Woon je buiten de randstad, dan heb je voorlopig helaas even pech. “We focussen ons nu echt op de grote steden. Een sportschool buiten de Randstad kan zich wel aanmelden, maar de behoefte is daar gewoon minder”, aldus Warmerdam. Toch komen er wel uitbreidingen aan, maar die zijn over de grens heen. “We hopen eind dit jaar een eerste stap te maken naar Londen of Brussel.”