Google waarschuwt: 50% van verkeer tussen Gmail en andere diensten is niet versleuteld

De helft van het e-mailverkeer tussen Gmail en andere diensten blijkt onversleuteld te zijn, blijkt uit nieuw onderzoek van Google. Opvallend, aangezien ander onderzoek vorige maand nog aantoonde dat het versleutelde verkeer juist explosief bleek toegenomen, mede dankzij diverse versleutelingen door e-mail providers.

Niets geeft je een ongemakkelijker gevoel dan het idee dat men bij de postsortering jouw brief eruit vissen, de envelop openen en de inhoud van je pennenvrucht analyseren. Niet dat jij of de ontvanger het doorhebben: ze doen de brief keurig in een nieuwe envelop en kopiëren je handschrift voor de adressering, zodat alleen de grootste expert het verschil kan zien.

In feite is dit wat er gebeurt wanneer e-mail onderschept wordt door kwaadwillenden en dat is de reden dat steeds meer verkeer met een extra sleutel beveiligd wordt. Google is daarin een belangrijke aanjager: het gebruikt al geruime tijd zogenaamde ‘Transport Layer Security ‘ (TLS) en poogt om alle binnenkomende en uitgaande mail automatisch te versleutelen wanneer het kan. Daarvoor is het echter wel van belang dat beide kanten, ontvanger als verzender, dit ondersteunen. Wanneer dit niet het geval is, wordt de mail alsnog onbeveiligd verzonden.

versleuteld_verkeer_google

Recent onderzoek toont aan dat zo’n 70% van alle uitgaande mails door Gmail kunnen worden versleuteld, maar liefst 50% van binnenkomende e-mails onbeveiligd zijn. Hoewel dit een hoog percentage lijkt, heeft Google er alle vertrouwen in dat het aantal beveiligde providers snel zal toenemen: “Many providers have turned on encryption, and others have said they’re going to, which is great news. As they do, more and more emails will be shielded from snooping“.

topdomeinen_Wereld

Wil je meer weten over versleutelde e-mails of zoek je meer informatie over wetgeving en beleid voor internet gebruik? Check dan zeker Google’s Transparantierapport.