Google werkt met security-bedrijven om malafide apps uit Play Store te weren

Google Play Store

Hoewel Google de afgelopen jaren flink heeft geïnvesteerd in de beveiliging van zijn Android-platform en zijn Play Store, glippen er ook nu nog wel eens malafide apps door het beveiligingsnet van het bedrijf heen. Om te voorkomen dat er malware in de Play Store terecht komt, werkt het bedrijf nu samen met security-bedrijven.

Google heeft namelijk aangekondigd dat het samenwerkt met ESET, Lookout en Zimperium, onder de naam App Defense Alliance. De bedoeling is dat deze bedrijven samen malware detecteren en voorkomen dat het op je telefoon terecht komt.

Android is namelijk een populair platform om aan te vallen. Aangezien 2,5 miljard apparaten op het besturingssysteem draaien, kun je met malware behoorlijk wat mensen bereiken. En al helemaal via de Play Store, aangezien dat de plek is waar al deze mensen hun apps downloaden.

De malware kan vervolgens gebruikt worden om je te bespioneren, gegevens te stelen of je apparaat onklaar te maken. En dat blijkt regelmatig voor te komen: Google verwijdert met regelmaat apps die malafide blijken te zijn.

Google-systeem in scansysteem

Google heeft al enige tijd een systeem om te voorkomen dat die malafide apps je telefoon bereiken: Play Protect. Dit is een systeem dat malware detecteert in apps en ze vervolgens blokkeert. Maar blijkbaar is dit systeem nog altijd niet voldoende om de malware het hoofd te bieden. Enter the Alliance.

De Alliance moet voorkomen dat die malware je telefoon bereikt. Met dat doel voor ogen wordt het detectiesysteem Google Play Protect geïntegreerd in de scanners van de drie partners. Daardoor wordt een extra set aan ogen gecreëerd. Wil iemand namelijk een nieuwe app publiceren in de Play Store, dan wordt deze nu door Google én een beveiligingsbedrijf op malware gecontroleerd.

Om dit mogelijk te maken, wordt een combinatie van machine learning en analyse gebruikt.

Foto: Shutterstock.com