Facebook wil via je camera controleren of je geen bot bent

Facebook

Op Facebook heerst een duidelijk probleem: er zitten behoorlijk wat bots en nepaccounts op. Om dat probleem aan te pakken, test het bedrijf nu een verificatiemogelijkheid via de camera van je telefoon. Daarmee moet aangetoond worden dat er een echt persoon achter een account zit, en geen bot. Dat meldt het bedrijf tegenover Venturebeat.

De verificatie-optie werkt eenvoudig. Je houdt je telefoon op ooghoogte, positioneert je gezicht in een cirkel op het scherm en draait rustig je hoofd. Zo moet vastgesteld worden dat je een echt mens bent.

Hoewel in eerste instantie gedacht werd dat het hier om gezichtsherkenning gaat, benadrukt een woordvoerder van Facebook dat dit niet het geval is. “Het detecteert beweging en of er een gezicht in de video zit.”

In foto’s van een prototype van het systeem – gedeeld door tech-blogger en app-onderzoeker Jane Manchun Wong – is te zien dat de opnames een maand na het bevestigen van de identiteit wordt verwijderd.

Alleen voor verdachte accounts

Het gaat hier dus alleen nog om een test, maar het kan wel zo zijn dat de functie zijn weg naar Facebook gaat vinden. In dat geval hoeft echter niet iedereen zichzelf te identificeren als mens.

De nieuwe functie moet alleen ingezet worden voor accounts waarvan gedacht wordt dat ze nep zijn. Deze mensen worden gevraagd om een video-selfie te maken. Het is daarmee dus een soort van Captcha-uitdaging, aldus de woordvoerder van Facebook.

Foto: Shutterstock.com