Google wil ethisch framework voor het veilig ontwikkelen van kunstmatige intelligentie

Populaire sciencefictionfilms zoals A Space Odyssey, The Terminator en The Matrix zijn allemaal gebaseerd op een verhaal waar Artificial Intelligence (AI) zodanig intelligent wordt dat het mis gaat. Google wil daar een stokje voor steken en beginnen met de ontwikkeling van ethisch framework.

Niet alleen de films, maar ook Stephen Hawking denkt dat kunstmatige intelligentie het einde van de mensheid kan betekenen. Daarnaast zijn Bill Gates en Elon Musk het erover eens dat AI veel mogelijkheden biedt, maar ook veel gevaren met zich meebrengt.

Toen Google de Londense Artificial Intelligence startup DeepMind overnam, kwam de startup met een flinke lijst aan voorwaarden waar Google zich in de samenwerking aan moest houden. Zo mag de techniek van DeepMind bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor het maken van wapens of andere militaire doeleindes.

De lijst aan regels is voor Google reden om een internationaal comité rondom ethiek op te zetten. Dit comité moet bestaan uit verschillende topmensen die zich bezig houden met het gebruik of het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie. Het doel van het comité is het ontwerpen van een ethisch framework dat een basis vormt voor het veilig ontwikkelen van AI, niet alleen voor Google maar voor alle technologiebedrijven.

De eerste vergadering van het comité moet volgens AndroidAuthority plaatsvinden in New York 2016.