Gaat Google DeepMind als volgende StarCraft competitief spelen?

Het beheersen van het Aziatische bordspel Go is wellicht slechts het begin van de potentie van kunstmatige intelligentie. DeepMind, onderdeel van Google, overweegt kunstmatige intelligentie ook te gaan trainen om de strategische game StarCraft op competitief niveau te kunnen spelen. Hierdoor kan DeepMind wel eens de eerste virtuele eSporter gaan bouwen.

Momenteel speelt het DeepMind met zijn kunstmatige intelligentie genaamd AlphaGo een vijfdelige wedstrijd tegen een van de beste Go-spelers ter wereld. AlphaGo staat momenteel met 2-0 voor. De kunstmatige intelligentie kan een potje goed spelen omdat het zicht heeft op het hele speelveld. Google denkt dat professioneel StarCraft spelen nog een stap verder gaat.

Helemaal zeker is het overigens nog niet dat DeepMind als volgende StarCraft gaat spelen. Toen The Verge de DeepMind-oprichter hier naar vroeg, antwoordde hij als volgt:

Misschien. We zijn vooral geïnteresseerd in dingen die ons onderzoeksprogramma vooruithelpen. Het doel van DeepMind is niet om spellen te spelen, hoe leuk dat ook is. Ik ben zelf dol op games, ik maakte ze vroeger. Maar we zullen er alleen gebruik van maken als ze nuttig zijn voor tests.

In tegenstelling tot Go is bij de game StarCraft is veel informatie over het spelverloop niet zichtbaar. Spelers zien elkaar niet, waardoor iedereen moet anticiperen op meerdere mogelijke strategieën van een tegenstander. Hierdoor kan DeepMind op een heel andere manier worden getest.