Google-robotexpert Yoky Matsuoka stapt over naar Apple

Een interessante overstap in Silicon Valley: Yoky Matsuoka, medeoprichter van Google X en technologiebaas bij Google Nest, gaat volgens Fortune bij Apple aan de slag. Daarmee heeft Apple ineens een prominente robotica-expert in huis.

Matsuoka gaat aan de slag met de gezondheidsplatformen ResearchKit, HealthKit en CareKit van Apple. Die interesse in gezondheid is niet zomaar komen aanwaaien: in 2007 werkte ze al aan technologie om mensen met een handicap en slachtoffers van een beroerte weer hun ledematen te laten gebruiken.

Toch gaat ze flink wat anders doen dan waar ze bekend om is. De Apple-platformen moeten het immers vooral van de algemene softwarekant hebben – al kan ze wellicht een invloed hebben op toekomstige Apple-producten die hieraan gekoppeld zijn, zoals bijvoorbeeld de Apple Watch. In grote lijnen past het wel bij Matsuoka’s eerdere initiatieven, omdat Apple medisch onderzoek met ResearchKit ook wil bevorderen.

Eerder dit jaar toonde Apple zelfs nog een nieuwe fabrieksrobot, die de bouw van iPhones makkelijker moet maken. Wellicht dat de robotexpert daar ook een handje bij kan helpen.

De overstap van Google naar Apple komt op een omstreden moment, want er komen al een tijd ontevreden geluiden uit het Nest-kamp. Nest-baas Tony Fadell is volgens eerdere geruchten ontevreden over zijn rol binnen Google. Eerder dit jaar trok Google nog de stekker uit Revolv, een smart home-systeem dat Nest overnam. Hierdoor kunnen bezitters hiervan de Revolv niet langer gebruiken.