Iedereen mag aan de slag met de kwantumcomputers van IBM

Bezoek je computerbedrijf IBM, dan zie je ze wellicht staan: de kwantumcomputers die door onderzoekers gebruikt worden voor allerlei onderzoek. Deze extreem complexe machines werken op dit moment nog op een vooral theoretisch niveau, omdat onderzoekers de exacte werking ervan nog proberen te doorgronden. Hierdoor konden vooral academici de kwantummachines gebruiken, maar dat gaat veranderen. IBM gaat namelijk iedereen toegang geven tot de geavanceerde computers.

Verwacht daarbij niet dat je het kantoor van IBM zomaar kunt binnenlopen. Het bedrijf biedt toegang tot zijn kwantumcomputers vanaf een speciale webinterface, waardoor je vanaf je eigen machine de geavanceerde apparatuur kunt bedienen. Iedereen heeft hier toegang toe door de ervoor bedoelde website te bezoeken.

De kwantumcomputer van IBM gebruikt een chip met 5 qubits. Heel snel is dat nog niet – er zouden tussen de 50 en 100 qubits nodig zijn om even snel te zijn als een hedendaagse computer. Je moet daarom ook niet verwachten dat de IBM-computer een praktisch voordeel heeft. De clouddienst is vooral bedoeld voor tests, zodat je kunt doorgronden hoe kwantumcomputers precies werken.

Goed nieuws voor de techmarkt, die hierdoor makkelijk kan meekijken bij een van de eerste pc’s op de markt. Daarmee lijkt IBM echter de concurrentie op weg te helpen. Heel erg vindt het bedrijf dat kennelijk niet. Zolang de kwantumcomputermarkt zich ontwikkelt, is IBM waarschijnlijk tevreden.