Google zet gegevens van miljoenen Amerikanen in voor betere zorg

Google

Als je bij de huisarts of in het ziekenhuis komt, worden jouw gegevens en die over het onderzoek of je diagnose in een computer verwerkt. Je verwacht dat die gegevens ook binnen het gezondheidssysteem blijven. Maar dat is niet altijd waar. In de VS verzamelt Google die gegevens op grote schaal.

Google verzamelt de gegevens onder de naam Project Nightingale. Dat meldde The Wall Street Journal gisteren op basis van ingewijden, en Google heeft het nu bevestigd in een blogbericht. De gegevens zouden van tientallen miljoenen Amerikanen komen, die bij een instelling van Ascension zijn geweest. Ascension is een katholieke keten van gezondheidsinstellingen in de VS.

Google heeft de verzameling van gegevens dus bevestigd en zegt drie dingen te doen in samenwerking met Ascension. Twee daarvan lijken redelijk onschuldig: de infrastructuur van de keten overzetten naar de cloud en het aanbieden van G Suite-tools voor productiviteit.

Het is het derde deel van de samenwerking waar nu vragen over worden gesteld: het verzamelen van gegevens om betere tools te maken die Ascension kan gebruiken om de “klinische kwaliteit en veiligheid van patiënten” te verbeteren.

Patiënten wisten van niets

Volgens de ingewijden van The Wall Street Journal wisten patiënten en artsen namelijk niet dat hun gegevens verzameld werden. Bovendien zouden de verzamelde gegevens in te zien zijn door zeker 150 Google-werknemers, maar ook medewerkers van de wetenschappelijke afdeling Google Brain.

De ingewijden van de krant stellen verder dat een aantal werknemers van Ascension vragen hebben gesteld over de manier waarop data verzameld en gedeeld wordt. Maar zowel Google en Ascension als privacy-experts zeggen dat dit allemaal helemaal legaal is. Patiëntgegevens mogen verzameld worden, mits ze gebruikt worden bij de ondersteuning van de zorginstellingen en het uitvoeren van hun functies.

In dit geval worden de gegevens dus onder meer gebruikt om tools te ontwikkelen voor de keten. Volgens ingewijden van The Wall Street Journal gaat het specifiek om software die aan de hand van machine learning en kunstmatige intelligentie suggesties doet voor veranderingen in hun zorg.

Beveiliging data

Google benadrukt in zijn blogbericht vooral dat de data veilig bewaard wordt en alleen gebruikt wordt voor het leveren van de diensten aan Ascension. “Patiëntgegevens kunnen en worden niet gecombineerd met klantdata van Google.”

Daarnaast meldt het bedrijf dat een aantal van de oplossingen waar aan gewerkt wordt, nog niet klaar zijn. Die projecten zitten nog in een vroeg stadium van testen. “Dit is één van de redenen dat we een codenaam gebruikten voor het werk, in dit geval ‘Nightingale’.”

Foto: Shutterstock.com