Google’s AlphaGo neemt het op tegen de beste Go-speler van de wereld

DeepMind, Google’s dochterbedrijf dat onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie, haalde eerder dit jaar het nieuws met AlphaGo. Deze computer wist een Koreaanse Go-Meester te verslaan in vijf rondes, waarvan het er vier won. Daarmee was het bewijs geleverd dat het mogelijk was om zelflerende algoritmes te ontwikkelen die beter zijn in Go dan mensen.

De ultieme uitdaging is natuurlijk om te winnen van de beste Go-Speler van de wereld. En dat gaat AlphaGo dit weekend doen. Tijdens het wereldkampioenschap voor amateurspelers maakte de Chinese Go Associatie bekend dat de Chinees Ke Jie het later dit jaar op zal opnemen tegen AlphaGo. Dat schrijft gbtimes.

Ke Jie heeft dezelfde rang als de Koreaan Lee Sedol, van wie AlphaGo eerder won. Maar de Chinees versloeg hem eerder en is daarmee de beste Go-speler ter wereld. Ke Jie wilde het eerder niet opnemen tegen DeepMinds speeltje, omdat hij beweerde dat de computer minder goed was dan hij en dat hij bang was dat het systeem zijn spelpatronen zou overnemen. Opzich geen gekke gedachte: AlphaGo leert van elk potje en wordt daardoor beter.

Na de winst van de computer van Lee Sedol is de Chinese Go-meester echter van mening veranderen. En dus gaat de ultieme Go-strijd nog dit jaar plaatsvinden. Voor het zover is kun je je nog even uitgebreid inlezen in de technologie met dit uitgebreide artikel dat Stan eerder schreef.