‘GPS-horloges voor kinderen kunnen makkelijk gevolgd en afgeluisterd worden’

GPS-horloges kinderen

Uit onderzoek van de Noorse consumentenbond Forbrukerrådet blijkt dat diverse GPS-horloges voor kinderen slecht beveiligd zijn. Daardoor kunnen ze gemakkelijk gevolgd en afgeluisterd worden, waarschuwt de Consumentenbond.

De horloges, speciaal voor kinderen, sturen de locatie van het kind steeds door naar de ouders. Met sommige modellen kan er ook worden gebeld. Maar volgens het onderzoek worden de gegevens van diverse onderzochte horloges onversleuteld verstuurd. Daardoor is het mogelijk om de gegevens ongemerkt te onderscheppen en kunnen vreemden de locatie van kinderen achterhalen.

Ook zou het gemakkelijk zijn om toegang tot de horloges te verkrijgen. Kwaadwillenden kunnen dan met kinderen communiceren en de microfoon en een eventuele camera aftappen. De slechte beveiliging maakt het zelfs mogelijk om de echte GPS-locatie van de horloges te veranderen. Daardoor krijgen ouders een andere locatie te zien of hebben ze juist niet in de gaten dat hun kind ergens anders is.

Verder is het mogelijk om de SOS-functie, waarmee kinderen hun ouders snel kunnen bellen, aan te passen. Het is mogelijk om het nummer te veranderen of de functie volledig uit te schakelen.

In Nederland te koop

Vier van de onderzochte GPS-horloges zijn ook in Nederland te koop via webwinkels. Het gaat om de Gator 2 en modellen die met de app SeTracker werken. De Nederlandse Consumentenbond raadt af om de producten te kopen.

De grote webwinkels die de horloges verkopen, zijn geïnformeerd over de resultaten en gevraagd om de betreffende modellen uit de schappen te halen. Bol.com zou de verkoop van de horloges in kwestie al gestaakt zijn.