Wat Napoleon en Hitler niet lukte, kreeg Bernie Ecclestone uiteindelijk wél voor elkaar: de Formule 1 heeft Rusland veroverd. En niet zomaar voor één of twee seizoenen. Tot 2025 zullen de Formule 1-wagens over het Olympisch complex van Sotsji scheuren. Sotsji ligt aan de Zwarte Zee, tussen Georgië en de Krim, een gebied dat dankzij het subtropisch klimaat ook wel de Russische Rivièra wordt genoemd. Eind negentiende eeuw was Sotsji als badplaats in trek bij de Russische adel, daarna bij de Sovjet-leiders – Stalin kwam er graag – en tegenwoordig bij de Russische oligarchen.
Koen VergeerFormule 1 fanaat en autosport schrijver Koen Vergeer neemt je elk Grand Prix weekend mee in de roemruchte geschiedenis van de F1.Ook Vladimir Poetin heeft er zijn datsja. Veel is er dus niet veranderd. In februari 2014 organiseerde Sotsji de Olympische winterspelen. Daarna tekende Hermann Tilke een bijna zes kilometer lang Formule 1-circuit tussen de schaatspaleizen en de curling-hal door. In het najaar van 2014 vond de allereerste Grand Prix van Rusland plaats.
Wanhoopspoging
Die allereerste Russische Grand Prix komt een week na de race in Japan waar Jules Bianchi zwaar gecrasht is. Voor het leven van Bianchi wordt gevreesd. De schrik zit iedereen nog in de benen. Maar zodra de motoren aanslaan gaan de Formule 1-coureurs weer voluit. De strijd om het kampioenschap is in een beslissende fase. Nico Rosberg moet alle zeilen bijzetten om de ontketende Lewis Hamilton bij te benen. Hamilton pakt de pole en heeft een goede start, waarop Rosberg hem in een laatste wanhoopspoging probeert uit te remmen. Met blokkerende voorwielen schiet Rosberg rechtdoor van de baan. Zijn titelkansen zijn zo goed als verkeken.