Gronings aardbevingsgebied krijgt eerste 5G-netwerk op het platteland ter wereld

Na alle aardbevingen in het Groningse dorp Loppersum, komt er vandaag een keer leuk nieuws uit het dorp. KPN, Ericsson, Huawei en TNO gaan er gezamenlijk een test doen voor de nieuwe generatie in mobiele netwerktechnologie: 5G. Dat meldt de regionale omroep RTV Noord vanochtend.

Het is niet het eerste gebied ter wereld waar 5G wordt getest. In onder meer Zuid-Korea en Finland gebeurt het al in steden, maar Loppersum en omgeving wordt wel het eerste plattelandsgebied voor een 5G-test. Dat dat nu in Groningen gebeurt is mede te danken aan het Economic Board Groningen, een organisatie die is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied te verbeteren. En dat lukt hoogstwaarschijnlijk wel dankzij de afspraak die nu is gemaakt, want de test trekt straks bedrijven die 5G-toepassingen ontwikkelen naar Groningen.

De inwoners van Loppersum hebben daardoor indirect baat bij de proef, maar direct hebben ze er niks aan; ze kunnen zelf geen gebruik maken van het proefnetwerk. De verwachtingen zijn dat het nog meer dan vijf jaar duurt voordat de techniek wordt uitgerold in Europa, werd twee weken geleden duidelijk.

De 5G-technologie richt zich vooral op meer bandbreedte en minder vertraging binnen het netwerk dan bij 4G. Dat maakt het mogelijk om heel veel apparaten gelijktijdig met elkaar te laten communiceren, wat een vereiste is voor de verdere ontwikkeling van het internet of things.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Carl Lender en beschikbaar gesteld onder een Creative Commons 2.0 by licentie.