Groupon-oprichter maakt app Descript die audiobestanden vanuit tekst wijzigt

Andrew Mason, medeoprichter en voormalig directeur van Groupon, heeft een nieuwe app gemaakt: Descript. Met deze app moet je wijzigingen in een audiobestand kunnen maken, door simpelweg de tekst in het transcript van dat audiobestand aan te passen. Dat meldt The Verge.

Het idee is volgens Mason dat iedereen audiobestanden kan aanpassen, op net zo’n eenvoudige manier als dat je een tekst in bijvoorbeeld Word wijzigt. “We zijn net op het niveau waar automatische spraakherkenning accuraat genoeg is dat geautomatiseerde transcriptdiensten rendabel zijn”, aldus Mason. Het eenvoudiger aanpassen van audio is volgens hem overduidelijk de volgende stap.

De app maakt automatisch een transcript van het audiobestand. Vervolgens gebruikt de app machine learning om de audio en de tekstversie met elkaar te matchen. Ieder woord heeft dan ook een eigen time code. Verwijder je dus een woord, dan herkent het programma dit en past deze het direct aan.

Naar eigen zeggen past Descript het geluid “een verrassend aantal keer goed aan bij de eerste poging”. Mocht dat echter niet lukken, dan is er ook nog een mogelijkheid om het audiobestand zelf aan te passen en wat kleine effecten toe te voegen waar nodig.

Betalen of gratis

De app is vanaf vandaag officieel beschikbaar in de App Store voor de Mac en op het internet. Er zijn twee versies van de app. Een standaardversie kost 20 dollar per maand. Daarnaast is er een gratis versie, maar daarmee kun je het audiobestand niet wijzigen door de tekst aan te passen.

In de betaalde versie kost de dienst om een transcript te maken bovendien 0,07 dollar per minuut. In de gratis versie is dat 0,15 dollar per minuut.