Den Haag is overlast zat en sleept Pokémon Go-maker Niantic voor de rechter

Hoewel het aantal gebruikers van Pokémon Go sterk terugloopt en de hype steeds verder afneemt, zijn er nog altijd veel spelers. Ook in Nederland betekent dat dat er soms wat overlast is. Den Haag is dat nu zat en sleept Niantic, de maker van het spel, voor de rechter, schrijft het AD.

Als je Pokémon Go speelt, dan weet je dat Kijkduin bij uitstek een goede plek is om de virtuele beestjes te vangen. En vele anderen weten dat ook, wat voor veel overlast zorgt in de badplaats. Honderden, soms zelfs duizenden spelers rennen door het gebied heen en trekken zich niets aan van nachtrust of het beschermde natuurgebied. In augustus riep Kijkduin zich nog uit tot Pokémon-hoofdstad van Nederland, maar al snel moesten ze maatregelen nemen.

Die maatregelen kwamen neer op extra handhavers, meer hekken en toiletten. Zo moest de toestroom in goede banen geleid worden. Maar dat kost een flinke duit: ongeveer 1500 euro per week. De gemeente besloot contact op te nemen met Niantic om het aantal Pokémon te verminderen. Ze willen ’s nachts zelfs helemaal geen virtuele dieren meer op en rond het Deltaplein in Kijkduin, en het beschermde duingebied moet off limits worden.

Vele brieven en telefoontjes haalden echter niets uit. Dus besloot de gemeente een kort geding aan te gaan. Gisteren is het Amerikaanse bedrijf gedagvaard. Op 11 oktober gaat het kort geding van start bij de rechtbank in Den Haag. De eisen blijven hetzelfde, maar worden nu dus mogelijk afgedwongen door een rechter. “Zo blijft Kijkduin aantrekkelijk voor Pokémon Go-spelers, maar wordt overlast voor omwonenden en schade aan het natuurgebied voorkomen”, zegt Den Haag.