Haal alles uit Strava!

Wielrennen of hardlopen met Strava? Het platform Strava.com biedt zelf al een heleboel opties om je ritten te meten, vast te leggen en te vergelijken. Maar wat als je nog meer wil? Hoeveel heb ik cumulatief gereden in april 2014 ten opzichte van vorig jaar? Hoeveel ritten boven de 150 kilometer had ik vorig jaar ook alweer gefietst? De Strava Annual Summery is een aanrader. Plus, een update over heatmaps met Strava.

Ritten in tabellen 
Op het eigen platform van Strava kun je redelijk goed je statistieken zien. Hoeveel kilometer heb ik gefietst in de afgelopen weken, hoeveel hoogtemeters gemaakt en hoelang op de fiets gezeten? De Strava annual summary van Jonathan O Keeffe trekt de data van de ritten uit Strava. Je kan per rit een tabel zien met type activiteit, tijdsduur, afstand, hoogtemeters, gemiddeld stijgingspercentage en andere variabelen. Ik gebruik meestal de app van Strava en heb Strava gekoppeld aan mijn Garmin hartslagmeter (hier een kleine vergelijking).

Nu wordt het leuk
De toegevoegde waarde zit niet in de tabellen. Binnen de tool kun je namelijk de data steeds op een andere manier zien. Een onderscheid van je activiteiten per jaar? In 2013 heb ik 1.345 kilometer op de fiets gezeten met Strava aan en 110 kilometer gerend. Vierenzestig kilometer geskied met Strava en 35 kilometer gelopen. Je kan een grafiek maken van de cumulatieve afstand per maand (zie hieronder). Je kan een onderscheid maken naar lokatie. In 2013 heb ik bijvoorbeeld 60 kilometer in de regio Hindeloopen gefietst. Je kan onderscheid maken in aantal ritten onder de 100 kilometer, tussen 100 en 150 kilometer en boven de 150 kilometer. Voor mij helaas maar één rit in de laatste categorie. Dat moet dit jaar beter!

Cumulatieve afstand in Strava per maand

Cumulatieve afstand in Strava per maand. Aangezien ik vorig jaar mei begon met Strava is dit nog niet echt een goede vergelijking.

Dit is zomaar een greep uit alle opties die je hebt. De tool maakt gebruik van dezelfde dataset, maar door de data steeds op een andere manier te presenteren kun je leuke statistieken over je Strava trainingen vinden. Leuk om door te klikken na een trainingsrit op de zondagochtend (ook leuk, herbeleef je rit in Google Earth).

UPDATE: Strava snapshot
Eerder schreef ik over hoe je heatmaps kan maken van je Strava ritten. Een feature die je tegenwoordig ook in Strava zelf hebt, als je tenminste een Premium abonnement neemt.

strava_ritten

Zaterdag 20 juli in Nederland. Ritten die zijn bijgehouden met Strava

Strava heeft een tijdje geleden alle ritten van 20 juli 2013 in een heatmap gevat. Bovenin kun je met het schuifje de tijd veranderen. In Nederland zijn de meeste mensen aan het wielrennen tussen 10.00 en 11.00. Vooral in de Randstad, rond de Postbank, op de Veluwe en in Limburg. Niet verassend, wel erg gaaf om het zo gevisualiseerd te zien!

UPDATE: wereldwijde snapshot

Strava Labs gaat verder. Bekijk de Strava Global Heatmap. In Noord-Korea wordt blijkbaar niet gefietst. Met Strava althans.