‘Hackers breken in bij aannemer van Russische geheime dienst’

Cyberoorlog, hack, Russische hackers

Een hackersgroep heeft op 13 juli weten in te breken bij SyTech, een aannemer van de Russische geheime dienst FSB. De groep genaamd 0v1ru$ stal daarbij informatie over de interne projecten waar het bedrijf voor de dienst aan werkte, die later met media gedeeld werden, schrijft ZDNet.

De hackers wisten via een server binnen te komen op het interne netwerk van SyTech, waarna ze 7,5 TB aan data stolen. Op de website van SyTech verscheen bovendien een emoji die in Rusland veel gebruikt wordt om “trollen” aan te geven.

De informatie werd gedeeld met Digital Revolution, een hackersgroep die vorig jaar een andere aannemer van de FSB wist te hacken. Digital Revolution deelde de informatie vervolgens op zijn Twitter-account en met de Russische media.

Projecten getest

Nu blijkt dat SyTech sinds 2009 aan verschillende projecten voor de FSB heeft gewerkt. Het gaat bijvoorbeeld om Nautilus-S, dat het verkeer via de anonieme browser Tor probeert te decrypten. Een ander project is Hope, dat de topologie van het Russische internet en hoe het met de netwerken van andere landen verbindt, onderzoekt.

Deze twee projecten zijn waarschijnlijk ook in de echte wereld getest. Zo deelde wetenschappers van de Karlstad University in Zweden in 2014 een paper waarin het gebruik van kwaadaardige exit nodes van Tor werd beschreven. Die nodes probeerden verkeer van Tor te decrypten.

Eerder dit jaar was er bovendien een test waarbij Rusland de verbinding van zijn nationale deel van het internet met de rest van het wereldwijde web verbrak.

Andere projecten

Natuurlijk zijn er ook projecten die nog niet getest zijn. Zo is er eentje die data over social media-gebruikers moet verzamelen, en een project die P2P-netwerken heimelijk binnen moet dringen. Ook zijn er projecten om de mail-communicatie op de servers van Russische bedrijven te monitoren en te doorzoeken.

SyTech heeft sinds de inbraak zijn website dichtgegooid en weigert te reageren op de media.

Foto: Shutterstock.com