‘Google krijgt boetes voor WiFi-schandaal en privacy-schending’

Google

Google krijgt naar alle waarschijnlijkheid twee miljoenenboetes voor zijn kiezen. Zo heeft het bedrijf een schikking getroffen in een privacy-rechtszaak uit 2010, waarbij het 13 miljoen dollar moet betalen, schrijft Bloomberg. Daarnaast is de FTC akkoord gegaan met een miljoenenboete voor privacy-schending van kinderen via YouTube, meldt The Washington Post op basis van twee ingewijden.

De rechtszaak waar nu een schikking in getroffen is, moet het einde zijn van een rechtszaak uit 2010. Street View-auto’s van de internetgigant verzamelden via niet-beveiligde WiFi-netwerken van huishoudens e-mails, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie. De gegevens van tientallen miljoenen mensen wereldwijd werden zo verzameld.

De zaak kreeg de naam Wi-Spy en kwam dus voor de rechter. Afgelopen vrijdag werd een schikking voorgesteld, die nu nog goedgekeurd moet worden door een rechter. Volgens de schikking krijgen de eigenaren van de getroffen WiFi-netwerken niet apart betaald. Dat geldt alleen voor de twintig mensen die een class action-zaak hadden aangespannen.

Volgens advocaten is het echter te ingewikkeld om alle getroffen mensen tien jaar later nog te vinden. Daarom gaat wat er over is van de 13 miljoen dollar – na administratieve kosten en kosten van de advocaten – naar een handjevol groepen die zich inzetten voor privacy van consumenten. De data die Google nog heeft, wordt vernietigd.

YouTube Kids

De tweede boete komt dus van de FTC, na een onderzoek naar YouTube. De waakhond stelt dat het bedrijf met zijn videoplatform de privacy van kinderen heeft geschonden. Kinderen die de dienst gebruiken zijn niet goed beschermd en hun data wordt onterecht verzameld. Volgens de Amerikaanse wet mag de data van kinderen onder de 13 jaar niet verzameld worden.

Google krijgt naar verwachting een miljoenenboete, al is het exacte bedrag nog niet bekend. Ook is niet duidelijk of er andere voorwaarden zijn.

De twee boetes zijn voor Google overigens relatief gezien laag. Het bedrijf heeft jaarlijks miljarden dollars aan omzet.

Foto: Shutterstock.com